Na kwitnienie
lilaka, powszechnie nazywanego bzem, czekamy zawsze
z utęsknieniem: jego kwiaty mają cudowny zapach i
kojarzą się z pełnią wiosny. Roślina ozdobna.
Pospolicie uprawiany krzew w parkach, przydomowych
ogródkach, na skwerach. Bez szkody dla rośliny
kwiatostany mogą być obcinane na kwiaty cięte, które
w wodzie dość długo zachowują świeżość i przyjemny
zapach. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Dużą
zaletą jest fakt, że może rosnąć w cieniu. Pewną
uciążliwością jest konieczność systematycznego
usuwania stale pojawiających się odrostów
korzeniowych.
Roślina nektarodajna, ale nektar jest niedostępny
dla pszczół ze względu na zbyt długą rurkę korony.
Zmienność
Pachnące i obfite kwiatostany są częstą ozdobą
stołów.
Początkowo sadzono tylko formę typową o drobnych
pojedynczych kwiatach, ale już wkrótce pojawiły się
w uprawie odmiany szlachetne: białokwiatowy (1613),
pełnokwiatowy biały (1823) i pełnokwiatowy purpurowy
(1846).
Do połowy XIX wieku znano zaledwie 25 takich odmian.
Od 1875 ich uprawą zajął się francuski ogrodnik V.
Lemoine z Nancy. Otrzymał ponad 200 odmian. Obecnie
uprawia się wyłącznie sztucznie wyhodowane
kultywary. Znanych jest ich ok. 1000.
Nazewnictwo
Polska tradycyjna, ale mylna, nazwa rośliny (bez
lilak) sugeruje jej pokrewieństwo z rodzajem bez
(Sambucus). Tymczasem lilak i bez należą do zupełnie
innych rodzin. Lilak do oliwkowatych (wraz z
ligustrem), a bez do piżmaczkowatych. Ponieważ lilak
został sprowadzony z Imperium Osmańskiego, przez
wiele lat przypuszczano, że jego ojczyzną jest Azja
zachodnia, dlatego nazywano go lilakiem tureckim.
|